Csepel 613 / Ikarus E91

9813

YIA3

Hankinta-aika - käyttöaika: 1998-2008
Moottori: Raba-Man 4,5 litr.
Vaihteisto: Automaatti

 helb_9813_2_kny_600_x_413.jpg

(Päivitetty 19.9.2023)

Csepel-Ikarus tuli STA:lle vuokratun DABin tilalle Varhan varikolle numerolle 9813. 21-paikkaisen midibussin pituus oli 7,83 metriä, leveys 2,37 metriä ja akseliväli 3,65 metriä, moottorin ollessa Raba-Manin valmiste. Kojetaulun merkkivalopaneeli näytti samalta kuin kolmossarjan Scanioissa. Linjakilpinä matriisinäyttö edessä, sivulla ja takana. Eteen ja sivulle olisi saanut myös tekstiä. Kilpilaitteen malli FOK-GYEM RS232.

Csepel oli myös omalla tavallaan hyvin ristiriitainen auto; joitakin hyviä ominaisuuksia, toisaalta aivan toivoton rakkine. Jousitus erittäin hyvä, kulku oli siltä osin hyvin laadukasta. Myös tiloiltaan Ikarus-kori oli käytännöllinen, kohtuullisesti istuimia ja hyvä paikka lastenvaunuille tai pyörätuolille. Käynnistyminen kovallakin pakkasella ihmeen hyvä. Siinä hyvät puolet olivatkin. Auton yleislaatu oli ala-arvoinen. Se oli vähän väliä rikki, mittarit näyttivät mitä sattuivat ja suuntavakavuus yli 30 km vauhdissa surkea. Rattia ei saanut säädettyä, se oli kiinteästi hyvin alhaalla ja lähes vaakatasossa. Auto kiihtyi iloisesti ykkös- ja kakkosvaihteilla, mutta sitten meno hyytyi.

 

Auto 9813 ei koskaan saanut HKL:n värejä vaan oli koko ajan jonkinlaisissa esittelyväreissä, tummansininen helma, muuten hopeanharmaa. Auto sijoitettiin uutena Vuosaaren palvelulinjalle. Se sai heti legendaarisen maineen, kun jokainen mummo tiesi sen lukuisista ongelmista. Perillepääsystä ei koskaan ollut takeita.

Vuonna 2000 Vuosaari sai toisenkin palvelulinjan. Alkuperäinen linja oli "auto A" ja uusi linja "auto B". Csepel oli ajanut alkuperäistä linjaa, mutta DAB 9855:n tultua Suomen Turistiautolta, sijoitettiin DAB A-autoksi ja Csepel oli nyt auto B. Myöhemmin A-reitistä tuli P6 ja B-reitistä P7. Vuonna 2002 HKL-Bussiliikenne sai runsaasti uutta palvelulinjakalustoa ja linjalle P7 sijoitettiin tuliterä uusi Volkswagen nro 120. Näin Csepel-Ikaruksesta tuli palvelulinjojen vara-auto.

 

Kesällä 2005 9813 laitettiin seisomaan ja näytti jo siltä, että sen ajot on ajettu. Mutta niin vain autolle löytyi vielä käyttöä, ajot vara-autona jatkuivat nimittäin taas vuonna 2007. Tässä vaiheessa se oli parempi kuin uutena, niin paljon osia vaihdettiin vuosien aikana. Silti se ei tahtonut pysyä kasassa kokonaista työpäivää. Ennätys taisi olla runsas viikko ajossa ilman korjaamokäyntiä. Csepeliä käytettiin tammikuun puoleenväliin saakka vuoteen 2008. Sitten se onnistuttiin vielä myymään takaisin sinne, mistä oli tullutkin eli Unkariin. Kukaan ei jäänyt kaipaamaan.