Lahnuksen Linja Oy

1955 - 95

lahnuksen_linja_3_600_x_400.jpg

Esihistoriaa

Armas Koskinen ja Kurt Ingman omistivat Pornaisten Linja Oy:n. Kurtilla oli myös nuorempi veli Carl-Johan. Espoon Liikenne Oy ajoi Vihdintien suunnalla reittejä Helsingistä Lahnukseen, Skogbyhyn, Snettansiin ja Vällskogiin. Vuonna 1954 Espoon Liikenne Oy lakkautettiin ja sen tilalle perustettiin Espoon Auto Oy ja Åke Wickström. Edellä mainitut reitit tulivat teoriassa Espoon Autolle, mutta siirrettiin saman tien Armas Koskiselle, ja mukaan linjojen hoitoon tulivat myös Ingmanin veljekset.

Lahnuksen Linja Oy

Armas Koskinen sekä Kurt ja Carl-Johan Ingman perustivat Lahnuksen Linja Oy:n vuonna 1955. (Korsisaari-historiikin mukaan jo 1952). Bussit maalattiin alaosaltaan oransseiksi, yläosaltaan keltaisiksi vihreällä raidalla. Kevättalvella 1956 (tai jo 1955, Korsisaari-historiikin mukaan jo 1954 - tiedot vaihtelevat) Koskinen luopui Lahnuksen Linjan osakkeistaan, ja keskittyi Pornaisten Linja Oy:n hoitoon. Kurt Ingman puolestaan luopui Pornaisten Linjan osakkeistaan. Nyt Lahnuksen Linjan omistivat Kurt ja Carl-Johan Ingman (osake-enemmistö Kurtilla).

Vuonna 1957 tehtiin jako. Kurt jäi hoitamaan Lahnuksen Linja Oy:tä, Skogbyn reitin liikennelupa siirrettiin Carl-Johan Ingmanille. Seuraavana vuonna hän perusti uuden yhtiön Oy Sight-seeing-Bus Ab:n. Skogbyn (Rinnekoti) reitti siirtyi nyt tälle yhtiölle.

Nurmijärven Linja-auto Oy oli jo pitkään havitellut Helsinki - Lahnus-reittiä itselleen, sillä Lahnuksesta oli valmistumassa tieyhteys Nurmijärven Klaukkalaan. Vuonna 1961 Kurt Ingman myi linjan kalustoineen Nurmijärven Linja-auto Oy:n omistajalle Korsisaarelle. Tässä kaupassa Korsisaarelle meni siis tavallaan myös Lahnuksen Linja Oy. Linjaa alettiin kuitenkin ajaa Nurmijärven Linja-auton nimellä.

Carl-Johan Ingman perusti "uuden" Lahnuksen Linja Oy:n, ja jatkoi liikennöintiä Rinnekodin-, sekä myös muilla Lahnuksen Linjan reiteillä (siis Hki - Lahnus-linjaa lukuun ottamatta). Tässä vaiheessa otettiin käyttöön harmaa-punainen väritys. Oy Sight-seeing-Bus Ab ajautui konkurssiin vuonna 1961. Lahnuksen Linjan pääomistajaksi tuli myöhemmin Brita Ingman ja 1970-luvulla Susanne Ingman ja Marina Ingberg.

Vuonna 1978 Ingmanit myivät Lahnuksen Linjan Korsisaarelle. Bussien väritys muuttui keltaiseksi punaisella raidalla. Siinä olivat periaatteessa samat värit kuin Nurmijärven Linja Oy:llä, mutta erilaisella maalauskaaviolla. Lahnuksen Linja Oy yhdistettiin Nurmijärven Linjaan vuoden 1995 lopussa.

(Ingmanin vanhemman veljen nimen kirjoitusasu vaihtelee lähteestä riippuen Kurt tai Curt).