Espoon Auto Oy

1954-90

 

 esa_6_kny_500_x_341.jpg

Esihistoria:

Erik Wickström aloitti bussiliikenteen Helsingistä Espooseen vuonna 1926. Vuonna 1935 hän perusti osakeyhtiön Oy Ervi Ab. Ei ole varmuutta siitä, käytettiinkö nimeä liikennöinnissä, vai oliko kyseessä vain "pöytälaatikkoyhtiö". Joka tapauksessa vuodessta 1940 liikennöintiä harjoitettiin nimellä Espoon Liikenne Oy. Erik Wickström kuoli 1940-luvun alussa, mutta hänen isänsä Fredrik eli vielä ja yritys siirtyi hänelle. Osakkaaksi tuli myös Erikin veljenpoika Åke, joka vuonna 1950 otti vastaan yhtiön toimitusjohtajan tehtävät. Vuonna 1953 Fredrik Wickström kuoli, ja seuraavana vuonna yritys jaettiin kahtia. Toisen puolen peri Åke Wickström, joka perusti omaa nimeään kantavan bussiyrityksen. Toinen puoli myytiin porvoolaisille Norrgårdin veljeksille.

 

Espoon Auto Oy

Norrgårdit perustivat Espoon Auto Oy:n vuonna 1954. Jo vuonna 1956 osake-enemmistö siirtyi Kauko Sällälälle. Hän toimi ohjaksissa aina vuoteen 1980-saakka. Vuosina 1965-70 Sällälä toimi myös osaomistajana Suomen Turistiautossa.

Vuonna 1980 Espoon Auto siirtyi uudelle omistajalle, Tarmo Laineelle. Hän oli ostanut Juhanilan Linjan kaksi vuotta aikaisemmin ja nyt oli ostovuorossa monta kertaa suurempi yritys. 1980-luvulla Laine perusti Espoon Auto Yhtymän hankittuaan omistukseensa useita yhtiöitä kuten Hj. Holmström, Bröderna Högström, Lohjan Liikenne. Vuonna 1985 hän osti Suomisen perikunnalta Vantaan Linja Oy:n, Luhtajoen Liikenne Oy:n sekä Helmisen Linja Oy:n. Vantaan Linjan hän myi saman tien Vantaan Liikenteelle ja Luhtajoen Korsisaarelle. Ainoastaan Helmisen Linjan hän säilytti itsellään, mutta yhdisti sen toiminnan heti Espoon Autoon.

Samana vuonna 1985 hän päättikin myydä yhtiöt pois. Uusina omistajina aloittivat liikemiesryhmä Taipale&Taipale&Kulmala. He myivät Espoon Auton ja Juhanilan Linjan Espoon kaupungille seuraavana vuonna, joka jo ennestään omisti Paikallislinjat Oy:n. Espoon Auto ja Paikallislinjat säilytettiin aluksi erillään, mutta Juhanilan Linja sulautettiin Espoon Autoon. Näin jatkettiin vuoteen 1989 saakka, jolloin Espoon Auto Oy fuusioitiin Paikallislinjoihin ja seuraavan vuoden keväällä Paikallislinjojen nimi muutettiin uuteen muotoon Oy Espoon Auto Ab.

 

Historia jatkuu Paikallislinjat Oy:n tarinassa.