Juhanilan Linja Oy

1961-87

 jul_18_kny_600_x_410.jpg

Esihistoria:

Martin Törnroos aloitti bussiliikennöinnin jo vuonna 1921. Hän aikanaan perusti linjan Kockbyhyn. Törnroos lopetti liikennöinnin vuonna 1950 ja Kockbyn linja siirtyi Espoon Liikenteelle. Vuonna 1952 reitti siirtyi Arne Sacklénin omistamalle Matkustajain Auto Oy:lle.

Vuonna 1954 Sacklén ryhtyi kauppaamaan kuutta linjaansa. Matkustajain Auto Oy oli Sacklénin mielestä kasvanut liian suureksi. Yksi myyntiin laitetuista reiteistä oli Kockbyn linja. Se siirtyi nyt Matkustajain Auton osakkaaksi liittyneelle liikennöitsijäparille Allan Silvan ja Reino Pinnioja. Vuonna 1957 he saivat omat liikenneluvat. Seuraavana vuonna Allan Silvanin tilalle tuli Simo Mattila. Pinnioja ja Mattila ajoivat linjalla vielä vuoteen 1961 asti, jolloin liikenteen osti Kauko Tyllilä.

 

Juhanilan Linja

Kauko Tyllilä perusti vuonna 1961 Juhanilan Linja Oy:n. Se pysyi hänen omistuksessaan vuoteen 1978 asti. Silloin omistajaksi tuli Tarmo Laine. Hän oli Kauko Tyllilän veljen, Paulin (P. Tyllilä Linja Oy) vävy. Vuonna 1980 Laine osti myös Espoon Auton. 1980-luvulla Laine osti aina vain lisää yhtiöitä mm. Hj. Holmströmin ja Lohjan Liikenteen. Koko rypäs tunnettiin nimellä Espoon Auto-yhtymä, johon tuli lisänä vielä Helmisen Linja vuonna 1985. Se kuitenkin liitettiin Espoon Autoon saman tien.

Laine myi koko yhtymän vuonna 1985 liikemiehille Taipale&Kulmala. Seuraavana vuonna he myivät Espoon Auton ja Juhanilan Linjan Espoon kaupungille, joka silloin jo omisti Paikallislinjat Oy:n. Paikallislinjat ja Espoon Auto säilytettiin aluksi erillään, mutta Juhanilan Linja sulautettiin Espoon Autoon vuonna 1987..