Taksikuljetus Oy:n numerointi

Päivitetty 10.3.2023

Aikaisemmin yhtiön autot tunnistettiin ainoastaan rekisteritunnuksen perusteella. 2000-luvulla alettiin busseille antaa numeroita ja vuoden 2010-paikkeilla jokaisella autolla oli numerotunniste. Se kuitenkin merkittiin ulospäin näkyviin vain linjaliikennekalustoon.

Linjabussit saivat yleensä yksi- tai kaksinumeroisen tunnisteen, Helsingin Jouko-linjoilla linjanumeron mukaan. Myös Joukon seuraajilla, Helsingin Lähibussi-reiteillä, auton numero määräytyi yleensä sen mukaan, mille linjalle se oli sijoitettu. Useilla pienkalustolinjoilla ajoi nimittäin vain yksi bussi. Esimerkiksi linjan 603 vakioauto oli nro 603. Länsi-Helsingissä numerot olivat yleensä 500-sarjassa, jossa kaksi viimeistä numeroa viittasivat linjanumeroon. Itä-Helsingissä useita Lähibussi-linjoja ajettiin kierrätyksessä. Linjanumerot olivat välillä 801...819, ja näin myös bussit numeroitiin tälle välille. Aikataulu- ym. muutosten myötä autojen sijoittelu sekoittui, eikä myöhemmin monikaan bussi enää ajanut kylkinumeronsa mukaista reittiä.

Linjat 15, 26 ja 91 (myöhemmin vain 91 TK:lla numerolla 839, nykyään ei enää sekään) eivät kuuluneet Lähibussi-konseptiin eikä niiden bussien tunnisteissa ollut vastaavuutta linjanumeroon (tosin linjalla 15 saattoi ajaa Iveco / Kutsenits-auto nro 15). Sama tilanne oli myös Espoon ja Vantaan palvelu-/lähibussilinjoilla. (Espoon reitit siirtyivät toiselle liikennöitsijälle vuonna 2016).

Kutsuplus-autot saivat aikoinaan nelinumeroiset tunnukset.

Vuodesta 2018 alkaen linjanumerokytköksistä autonnumeroihin on alettu kokonaan luopua. Elokuusta 2018 alkaen TK on nimittäin jälleen alkanut liikennöidä myös isoilla busseilla ajettavilla linjoilla. Ensiksi saatiin 544 ja elokuussa 2019 lisää reittejä Keravan - Tuusulan seudulta. Näiden linjojen uudet bussit on numeroitu 600-sarjaan numerosta 665 alkaen. Lähibussireittien uusia pikkubussejakaan ei ole enää numeroitu linjanumeroiden mukaan. Sen sijaan nyt on alettu täyttämään vapaita numeroita 11:sta ylöspäin.

Vuoden 2014-sopimuksen idän bussit saivat siis numeronsa 800-sarjasta linjanumeroiden mukaan. Uusi sopimus alkoi vuoden 2022 alusta. Nytkin uudet autot sijoitettiin 800-sarjaan, mutta ilman linjanumerokytköksiä. Bussit ovat nätisti peräkkäin numerosta 821 alkaen.

Turistibusseilla on kolmimerkkiset tunnisteet, joissa kaksi ensimmäistä kertoo paikkaluvun. Numerot eivät kuitenkaan ole näkyvillä, ja autot tunnistetaan yleensä rekisterikilven kirjainten perusteella.