Tammelundin Liikenne Oy

1945 -

tll_1_ja_14_2000.jpg

Yhtiön perusti Niilo Anttila vuonna 1945 (virallinen kaupparekisterimerkintä 1946). Se alkoi ajaa linjaa Helsingin keskustasta Tammisaloon. Lisäksi ajettiin erilaisia henkilökuntakuljetuksia. Vuonna 1951 aloitettiin myös linja Hki - Kontula, mutta se menetettiin jo seuraavana vuonna huonon hoidon takia.

Vuonna 1958 Anttila myi yrityksen Lars Elersille. Elers toimi aiemmin Leppävaaran Liikenne Oy:n osakkaana. Vuosina 1965 - 70 hän omisti puolet myös Saaren Auto Oy.stä.

Vuosina 1961 - 64 ajettiin Tammisalon ohella myös Myllypuron omakotialueelle, ja vuosina 1964 - 67 kaukolinjaa Helsinki - Leppäkorpi. Myös tilausajot olivat merkittävä toiminta-alue. Ne siirrettiin vuonna 1974 erilliselle yhtiölle, Oy Polarbus Ab:lle.

Vuonna 1966 Tammisalon reitti sai linjatunnuksen 83. Metroliikenteen alkaessa 1982 Tammelundin Liikenne Oy menetti linjan 83, mutta sai korvauksena suurimman osan poikittaislinja 52:n vuoroista (Vanhakaupunki - Munkkiniemi). Yhtiön kalusto koostui suurelta osin sekalaisista viritelmistä ja esittelyautoista.

Sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 1988. Yritykset (Tammelund, Polarbus ja Hinausautokeskus) siirtyivät kolmelle lapselle, yksi kullekin. Tammelundin Liikenne Oy:n omistaja oli nyt Launo Elers. Hän osti Suomen ensimmäisen matalalattiabussin kesällä 1990. Sen myötä liikennöitsijä sai yhden vuoron linjalta 23V Rautatientori - Ruskeasuo - Invalidisäätiö. 1990-luvulla yrityksen kalusto muuttui nopeasti pääkaupunkiseudun moderneimmaksi.

1990-luvun puolenvälin jälkeen alkanut linjojen kilpailutus ei Elersiä lannistanut. Alihankintasopimusten myötä Tammelund alkoi ajaa useita vuoroja eri linjoilla eri puolilla kaupunkia. Liikennöinti kasvoi edelleen, kun alettiin hankkia maakaasubusseja. Maakaasun verotuskäytäntöjen muututtua siirryttiin jälleen takaisin dieselbusseihin, ja alettiin voittaa omiakin liikennöintisopimuksia.

Tammelundin Liikenne Oy on tänä päivänä yksi vanhimmista pääkaupunkiseudulla yhtämittaisesti ja samalla nimellä toimineista bussiliikennöitsijöistä. Yhtiö ei ole vain säilyttänyt, vaan pystynyt myös lisäämään markkinaosuuttaan HSL-alueella suurten kansainvälisten konsernien puristuksesta huolimatta. Busseja ajaa nyt niin Lauttasaaressa kuin Vuosaaressakin. Ensimmäiset sähköbussit otettiin käyttöön syksyllä 2019.